Arbis bibba

Varmt Välkommen till Arbis bibliotek!

Du vet väl att Arbis har ett eget bibliotek i huset, som är till för att stödja och berika både kursdeltagare men också dig som är lärare här på Arbis. Vi som jobbar på biblioteket, visar gärna biblioteket för dig och dina grupper och kommer också gärna till lektionerna och tipsar om böcker och tidskrifter.

På biblioteket finns högaktuella böcker inom en rad olika områden, både skön-och facklitteratur. Vi har en massa läckra tidskrifter och naturligtvis dagstidningar att låna och läsa. Fokus är svenskspråkig litteratur, men det finns också böcker och tidskrifter på andra språk, till exempel de skandinaviska språken. Vi som jobbar här tar mycket gärna emot önskemål och tips.  Vi hjälper också gärna till med material för undervisningen och att eleverna använder sig av biblioteket i inlärningen.

Kursböcker:

En stor och viktig är att tillhandahålla kursböcker i en rad olika ämnen. När det gäller språk så finns det för det flesta språkkurser tre exemplar av varje bok. Två är för utlåning och ett är ”referensexemplar/EJ HEMLÅN”, som kan läsas på plats eller lånas över lektionen.

Kursboken i svenska Rivstart A, Rivstart B och Rivstart Yrkesliv finns i många exemplar på biblioteket, men är dessvärre för det mesta utlånade för hela läsåret av de som började höstterminen 2016. Vi på biblioteket rekommenderar att elever köper sina egna exemplar av dem och vill gärna att ni lärare också informerar om detta.

Lättläst:

Vi på biblioteket vill särskilt tipsa om så kallade Lättlästa böcker för er som, undervisar Svenska som andra språk. Det är så bearbetningar, omskrivningar av romaner och faktaböcker till ett enkelt språk utan onödiga språkliga trösklar eller oklarheter. Vi rekommenderar t ex den finlandssvenske författaren Kjell Westös ”Där vi en gång gått” i LL-version.

Så här lånar du:

Lånetiden är för det mesta tre veckor. Du behöver inget lånekort, utan lånar med ditt ID-kort. Kom ihåg att förnya dina lån. Förseningsavgiften är 50 cent/dag/bok – också för lärare.

Om du går med dina kursdeltagare till biblioteket kan du t.ex. använda dig av följande lektionsupplägg:

Nu finns det en ny sida under bilden som heter  Arbis bibba!  Där informerar våra bibliotekarier om bibliotekets tjänster.

Påminn era kursdeltagare om att besöka bibban eller gör det tillsammans med dem!

Exempel på aktiverande uppgifter du kan ge dem i biblioteket:

Ta reda på:

 • Vad heter våra bibliotekarier?
 • Vad är LL-böcker och var hittar du dem?
 • Hur många tidskrifter prenumererar Arbis bibliotek på?
 • Hitta LL-bladet. Vem ger ut denna tidning?
 • Vilka finlandssvenska dagstidningar kan du hitta i biblioteket?
 • Hitta en tidskrift som intresserar dig. Vilket ämne/ämnesområde tar den upp?
 • Vilka olika kategorier är böckerna indelade i?

Fördjupa dig:

 • Bläddra i en dagstidning – välj en nyhet som verkar intressant. vad handlar den om?
 • Välj en barnbok och läs den – vad handlar den om?
 • Var finns  Bamsetidningarna?  Hur blir Bamse världens starkaste björn?
 • Hitta en diktsamling och läs en dikt – vilka känslor väcker orden?
 • Ta en en roman av en författare på bokstaven x och läs på baksidan vad den handlar om.

REDOVISA SEDAN MUNTLIGT FÖR DE ANDRA!