Lättläst – lätt svenska

Om du vill börja med att fördjupa dig i vad lättläst innebär kan du läsa Maria Österlunds artikel LL = lättläst i Språkbruk

LL-centers hemsida finns en massa information och nyttiga länkar. Aktuellt just nu är det lättlästa materialet om kommunalvalet: broschyr + filmer om att rösta.

På hemsidorna Selkokeskus och Myndigheten för tillgängliga medier i Sverige kan man läsa mer om lättläst och klarspråk.

Lättläst.fi finns fakta och nyheter på lättläst svenska. Här finns också lättlästa infopaket (lagar och bestämmelser, vardag i Finland, EU, hälsa, säkerhet, pengar, på fritiden och  natur och miljö), listor på lättlästaböcker som man låna i deras bibliotek och lättlästa broschyrer.

LL-bladet är en finlandssvensk tidning på lättläst svenska. Här kan du både läsa och lyssna på nyheter.

Arenan finns Yles nyheter på lätt svenska. (Nivå B1+)

På den här sidan om Helsingforsregionen finns lättläst material om kollektivtrafiken, hjälp i vardagen, utbildning och arbete, hälsa, fritid och vattenförsörjning och avfallshantering.

FPA har sidor på lätt svenska för att göra sina tjänster mer tillgängliga.

Klartext är en rikssvensk sida som varje dag erbjuder nyhetsprogrammet på lätt svenska. Du kan höra Klartext varje vardag i kanalen P4 eller lyssna på tidigare program på webben. Det går också att läsa lättläst text på webben.

8-sidor är en rikssvensk nyhetstidning på lättläst svenska. Här kan du träna din hörförståelse! Lyssna på 8 sidor och svara på frågorna i ett Worddokument. När du är klar, kan du se de rätta svaren i facit. OBS! D8-sidor finns också som app att ladda ner både på I-phone och Android.

Sveriges Televisions nyheter på lätt svenska. Välj versionen med svenska text och klicka på ”T”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s