Läsning – nyckeln till språket!

Så här skriver Lina Nordstrand, förlagschef på Vilja förlag: ” Som vuxen behöver vi ungefär 50 000 ord för att kunna orientera oss i samhället. En sjuåring som börjar skolan kan ungefär 7 000. En flitig gymnasist cirka 45 000. Ju senare man som nyanländ kommer hit, desto fler genvägar in i samhället och språket behövs det alltså. Att läsa är en genväg till ett rikt ordförråd. I början kan man ta hjälp av lättläst. Viktigt är att motiveras av böcker som känns relevanta.”

Därför borde vi som språklärare uppmuntra till läsning och ge tips på olika typer av lättlästa böcker, men också berätta om bra böcker eller artiklar vi själva läst för att väcka läslust och nyfikenhet. När jag undervisade modersmål i skolan brukade jag alltid säga att all läsning är bra oberoende av litteratur. Man behöver inte känna till varje ord så länge man förstår sammanhanget. Det här gäller också TV-program och filmer där man hör orden uttalas.

Några konkreta tips:

  1. Inför VECKANS LÄSTIPS (nyhet, bok, artikel) som eleverna eller läraren presenterar varje vecka.
  2. läs ett romanutdrag som slutar precis när något är på väg att hända (cliffhanger) och gissa sen i par vad som kommer att ske. (Det här fungerar jättebra som skrivuppgift)
  3. Läs en romanscen + se ett videoklipp av samma scen och diskutera skillnader mellan bok och film. Det kan väcka intresse för böcker som filmatiserats.

Här finns länkar till förlag som ger ut lättlästa böcker:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s