Digitala verktyg och undervisning på distans

Med vårens distansundervisning i färskt minne vill jag dela med mig av några länkar och tips som berör undervisning på distans och digitala verktyg. För vi har alla lärt oss nya saker och fått nya perspektiv som vi kan ha nytta av också när vi inte undervisar på distans.

Idag ska jag faktiskt hålla höstens första lektion IRL och det känns fantastiskt. Jag tror de flesta lärare föredrar att träffas på riktigt. Men distansundervisning och digitala verktyg har sina fördelar om de utnyttjas pedagogiskt och med eftertanke. I de föreläsningar jag lyssnat på återkommer man till tanken om att ”less i more”. Allt ryms inte med och därför ska man ha tydliga mål för det man vill göra och avgränsa innehållet.

Det viktigaste i all undervisning både i klassrummet och på distans är enligt mig att skapa gemenskap och växelverkan samt att väcka nyfikenhet för allt lärande. Det gör man genom att locka till skratt, skapa uppgifter och innehåll som förutsätter samarbete, växelverkan och aktivitet (fysisk och mental).

Några digitala verktyg som jag själv gillar är Quizlet Live, Mentimeter, Wordwall och Learningapps.org. Jag har beskrivit dem lite mer i detalj under balken lärarverktyg uppe på sidan under bilden. Några av dem finns också på IKT-bloggaren Patricia Diaz lista på digitala verktyg.  Alla verktyg på hennes lista är förklarade och ordnade enligt kategori.

Jag rekommenderar också Linda Mannilas tre föreläsningar. Hon visar helt konkret hur verktygen fungerar och talar om pedagogiken bakom. Speciellt del 3 har mycket att ge.

Professor Petri Salo och IT-pedagog Johanna Björkell presenterar i den här filmen 7 tips och 11 verktyg hur du kan skapa bra kurser online för yrkeslärare och lärare inom fria bildningen.

Svenska Folkskolans vänners digitala idébank för undervisning på distans hittar man det mesta om distansundervisning både vad gäller digitala verktyg, ämnesinnehåll och exempel.

Tutorlärarna ger praktiska idéer och tips kring undervisning på distans i grundskolan. Här finns också filmer med Mia Skog (CLL) som intervjuar lärare om deras erfarenheter kring distansundervisning.

Utbildningsstyrelsen har också en länksamling med digitala läromedel och material som lämpar sig för undervisning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s