Språket som verktyg

Som utbildare och pedagog är språket mitt viktigaste verktyg och därför behöver jag fundera på min publiks språkliga behov och nivå. Om jag föreläser för rikssvenskar lämnar jag finlandismerna hemma i Helsingfors, om jag undervisar svenska som främmande språk använder jag lätt språk och håller jag fortbildning för finlandssvenska lärare vill jag uttrycka mig tydligt men också använda ett nyanserat språk. Oberoende av mottagare behöver jag uttrycka mig tydligt i både tal och skrift och därför finns det mycket att lära av klarspråk.

Därför vill jag tipsa om den här gratis webbkursen på svenska med temat Klarspråk – Skriv bättre myndighetstexter. På kursen får du lära sig vad klarspråk är och varför klarspråk lönar sig.

Institutet för språk och folkminnen i Sverige har också mycket intressant information om Klarspråk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s